pocetnaPocetna kontaktKontakt biografijaBiografija musikaMuzika videoVideo slikeSlike pressPress diskografijaDiskografija NagradeNagrade Knjiga GostijuKnjiga Gostiju myspaceMySpace youtubeYouTube facebookFacebook rssSponzori rssLinkovi
Biografija
     
 

Adnan Cauševic - Dado roden je 1972. godine u Sarajevu, BiH. Još kao mali iskazivao je veliku ljubav prema muzici. Svoje muzicko obrazovanje stekao je u Osnovnoj školi "Vojislav Vuckovic" u Sarajevu, gdje je završio odsjek za violinu.

Dadin entuzijazam i talent dolaze do potpunog izražaja u njegovoj tinejdžerskoj dobi. Kao plod tih pozitivnih vibracija, izrasta nekolicina mladih sarajevskih bendova. Rok trajanja tih skupina nije bio dug, ali se Dado uz mnoge kombinacije lokalnih muzicara, isticao kao vokalni solista i gitarista.

Mladalacka energija ovog istinskog zaljubljenika u sarajevski pop-rock, 1992. godine je bila uložena u jedan tada veoma perspektivan band. Naziv tog projekta bio je "Zajtnot", ciji je frontman / voda upravo bio Dado. Uslijed ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije, i samog Sarajeva, ta energija išcezava i rad se obustavlja sve do kraja 2000. godine.

Tada Dado, sa nekolicinom drugih muzicara, formira band "B-Family", koji egzistira nekih godinu dana i u svom kratkom vijeku se pojavljuje na sarajevskom festivalu "Forte 2001" sa pjesmom "Zagrebcanka mala". Nakon tog pokušaja, Dado se odlucuje na solisticku karijeru.

Autorskim radom na svom prvijencu, Dado dokazuje istinski talenat za pisanje tekstova i muzike. 2003. godine muzicka kuca "Big Best Company" objavljuje prvi album Dade Cauševica pod nazivom "Ja znam". Njegov prvi solo album, dostiže tiraž od 9700 nosaca zvuka. Izdanje se penje na tron najprodavanijih posljeratnih muzickih ostvarenja. Sa tog albuma izdvajaju se hitovi; "Dalila", "Ja znam", "Ako je to" i "Zlatna ruža", koju Dado radi u duetu sa Kemalom Montenom.

Nadahnut podrskom svojih fanova i priznanjem mnogobrojnih kolega iz branse, DADO 2006 god. snima svoj drugi studijski album "Ne vjerujem".

Album "Ne vjerujem" na sebi ima 9 novih pjesama izmedju kojih su i pjesme ucesnice festivala u BIH kao i u susjednim drzavama gdje su iste bile i nagradjivane tako da je pjesma "Ne vjerujem" na regionalnom Zenickom fetivalu 2007 dobila nagradu za radiski hit godine,pjesma "Isprati je tugo" je na 3 radiskom televiziskom BiH fesivalu 2007 dobila nagradu slusalaca radio stanica BiH i nagradu muzickih urednika stanica BiH ,pjesma "Ne zovi je neno" na muzickom festivalu Stari grad u Novom pazaru 2007 dobila nagradu za najbolji aranzman i nagradu Sarajevskog radija M za najbolju kompoziciju ,pjesma "Istocno od raja" bila je ucesnica Bihackog 2006 i Novopazarskog festivala Stari grad 2006,pjesma "Isprati je tugo" bila je ucesnica i Budvanjskog festivala 2007.